Segt och knaprigt kalljäst bröd!

kalljäst
Det här är verkligen ett gott bröd! Det är vi glutenvänner inte direkt bortskämda med. Dröm dig tillbaka då du kunde äta bröd som var sega och knapriga på utsidan och mjuka och saftiga på insidan! Nu är drömmen verklighet, ni måste verkligen baka detta bröd, min bortskämda bröd älskande sambo hade tryckt i sig en tredjedel av brödet på morgonen när jag gick upp, och varför han inte åt upp hela som han mycket enkelt hade kunnat göra var väl för han var osäker på om jag hade fotograferat det eller inte! 🙂 jag fick order om att detta skulle bakas ofta sen försvann han i väg och träna. Eftersom han bara äter dagsfärskt bröd så fick jag behålla resten själv och efter tre dagar i plastpåse så var det lika gott och saftigt! Bröd är lite av en konst att baka, bara för man följe ett recept slaviskt kan du endå misslyckas det gäller att baka, baka ,baka det är som allting annat man måste träna på det för att bli bra och man måste hitta känslan, jag tror att ni som har hittat känslan vet vad jag pratar om. Man lär känna degen! Jag tror att detta bröd är relativt lätt att lyckas med och jag hoppas ni gör det. Ett tips är att sätta degen på kvällen och grädda den på morgonen. Alla goda smaker kommer fram på ett helt annat sätt när du kall jäser ett bröd under långtid! Lycka till!

du behöver:
2 dl bovetemjöl
2 dl quinoa mjöl
2 dl ris mjöl
2 dl Maizena majsstärkelse
½ dl po fiber
1 dl fullkornsris mjöl
2 tsk xantangummi
2-3 tsk salt
rismjöl till utbakning

25 g jäst
6-6,1/2 dl rums tempererat vatten
½ dl agave sirap eller annan sirap
3 msk rapsolja eller annan olja

gör så här:
1.tag fram din assistent och blanda alla torra ingediense: bovetemjöl, quinoamjöl, majzena majsstärkelse, rismjöl, po fiber, fullkornsris mjöl, xantangummi och salt med vispen väl. Minst 5 minuter allt ska vara väl blandat.
2.tag fram en bunke och smula jästen, tillsätt vatten och lös jästen, jag brukar använda en ballongvisp, tycker det blandas väl med ballongvisp. Tillsätt sen agave sirapen och oljan och vispa/blanda allt väl. Tillsätt det i assistenten.
3.byt vispen till degblandaren på assistenten och börja på låg hastighet och öka sakta, när du har kommit upp på max så kör assistenten i minst 6-10 minuter. när du blandat klart, sätt över en bakduk eller plast, jag använde bakduk och låt sen degen växa i lugn och ro i ca 12 timmar. Det kan ju vara till fördel att sätta degen på en lugn plats där det inte är drag.
4.sätt ugnen på 250 grader och om du vill kan du sätt in en plåt så den är varm och sen tar ut den och lägger brödet på en varm plåt, men det är inget måst. Förbered med ett bakplåtspapper.
5.när ugnen har nått rätt temperatur. Tar du och häller rismjöl på bakbänken, snåla inte det ska vara så degen inte fastnar. Häll ut degen på rismjölet och häll rismjöl ovan på degen med. “Klappa” i hop degen med lätta händer till en boll, du ska i princip bara forma degen inte arbeta den så mycket och du ska inte arbeta in det tillsatta rismjölet det ska bara vara på utsidan av brödet så du kan hantera det, för det är rätt kladdigt, glöm inte att mjöla dina egna händer med, jag brukar ha en liten hög bredvid med så jag kan doppa händerna om det behövs. Lägg degen på bakplåtspappret. Skär ett kors på degen eller tex tre streck eller vad du vill med en vass kniv, det ska bara vara i det yttersta i degen, så inga djupa. om du väljer att använda varmplåt så tar du ut den nu och lägger bakplåtspappret med degen på den varma plåten, det är jätte enkelt du lyfter ju bara i bakplåtspappret och för över det till plåten. Du gör lika dant om du har valt att använda “kall” plåt. Sätt in plåten i ugnen och innan du stänger luckan så häll ½ dl vatten i ena hörnet på plåten, ett tips är att riva av lite av hörnet av bakplåtspappret där du häller vattnet.
grädda i varmluft i ca 35-50 minuter det är jätte svårt att säga en exakt tid för alla ugnar är så olika, men när det börjar lukta gått och brödet har fått en fin skorpa så är det klart du kan ta ut brödet och knacka på det låter det ihåligt så är det klart. Låt det svalna under bakduk.
Njut med en kopp de och ät så mycket du orkar, jag åt det med ett tjockt lager smör bara och några med hallon marmelad! Jag var i drömmarnas värld, det var bara en enhörning som fattades!;)
Med kärlek // Sandra

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

12 comments

 1. Låter helt ljuvligt gott!!
  Ska absolut bakas!
  Tror du att man kan byta ut bovetemjölet mot nåt annat? Å likadant me quinoamjöl?
  Vet inte om jag klarar av de två mjölen :/

 2. Hallå, lät sjukt gott! Saknar som sagt brööööööd så detta måste testas. Men var 17 hittar man xantangummi?????????

  1. Det hittar du på vissa livsmedelsbutiker, hälsokost och bor du nära Malmö på Astrid o Aporna! Sök på google! Så hittar du!:)

 3. Hej, brödet ser verkligen jättegott ut! Har du något tips på vad jag kan ha i istället för quinoamjöl och xantangummi? Då jag för tillfället bor på en liten ö i Thailand och inte kan få tag på det här 🙂

  1. Hej! Vad kul att du tycker det!:) du kan byta ut mjölet mot bovetenjöl, eller någon mjölmix kanske och 1 msk fiberhusk ist för xantangummi, jag kan ju inte lova dig samna resultat men jag tror nog att det ska bli ett bröd. Om du är i Thailand kan du säkert få tag i klibbrismjöl och då kan du byta ut det till det! Kram Sandra

 4. Hej! Jag provbakade detta bröd men degen blev jättelös och hur mycket mjöl jag än försökte få in i degen så kunde jag inte forma det, det rann som bara ut på plåten.. Har du några tips?

  1. Jag tror att min våg väger fel, så jag ska kolla på det! Men du använde xantangummi? För degen ska vara rätt lös och det blir inte ett högt bröd utan kanske 5-6cm högt! Lite konstigt om du tog mer mjöl och det inte blev bra, jag är ledsen och måste verkligen kolla på det!!

 5. Hej! Har nu bakat ditt bröd. Degen var väldigt lös men höll ihop. Undrar dock, ska det vara 250grader varmluft i 35-50 min?
  Dottern tycker dock att det smakar lite udda, kan det bero på att det ej har jäst ordentligt trots 12 timmar?

  1. Hej! Ja degen ska vara lös men hålla i hop men när den jäst klart så häller du ut den på rikligt mjölad bakbord och då blir den ju ennu mer lätthanterlig är tanken! När det kommer till smaken så är de ju quinoa mm i och det kanske passar mer vuxna tänker jag! För nog har det jäst klart!:) Med vänlig hälsning,

 6. Hej, ska degen jäsa i rumstemperatur eller kylskåp? Läser kalljäst deg…men sen står det i lugn o ro, dragfri plats…
  ?
  🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *