Sandras protein bröd!

proteinbröd

Det här är ett riktigt gott
Bröd! Det var ett experiment som blev riktigt lyckat, jag känner direkt att detta är ett bröd som kommer bakas mycket i vårat hushåll. Det är ett bröd med seg och härligt god hård skorpa och en mjuk kärna. Det påminner om ett lantbröd. Och så var det där lilla plusset! Det är proteinrikt! Vilket jag tycker är jätte bra. Det är en macka med många möjligheter! Antingen bara bre en vanlig macka med dina favorit pålägg eller varför inte som en varm macka eller kanske en minipizza. Eller mina favoriter stek en skiva i pannan med fett sidan om två ägg, När äggen är färdigstekta och brödet har fått fin gyllenbrunfärg placera äggen på mackan och ringla över lite ketchup, salta och peppra! Oj! Vad gott jag tycker det är! Eller på samma sätt fast med svamp och lök och toppa med persilja! Men nu till receptet:)

du behöver:
16 g färsk jäst, jag använder kron jäst och det är en 1/3 del av paketet
5 dl kallt vatten
½ dl olivolja
2-3 msk lönnsirap
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
470 g mjölmix, jag använder Lajlas gula majsbaserade
250 g boveteflingor
1 dl risprotein
2 dl äggvita ca 6 ägg

gör så här:
1.smula jästen i assistentens bunke och tillsätt vatten, olivolja, lönnsirap, fiberhusk och salt. Tag en vanlig ballongvisp och rör/vispa tills jästen har löst sig och fiberhusken är väl utrörd. Varför jag använder en vanlig ballongvisp till detta är för att jag upplever att assistentens visp eller deg blad ofta missar jäst i botten på bunken. Det kanske inte spelar någon roll i slutändan men varför ändra på ett bra koncept tänker jag 🙂
2.sätt på deg blandar bladet och tillsätt mjölmix och boveteflingor i bunken. Starta på ettan alltså det lägsta möjliga på din assistent för vi vill ju inte att det stundande brödet ska gå upp i ett moln av mjöl! Öka succesivt tills du kommer upp i lagom hastighet, själv kör jag på max det är 10 på min assistent och så växlar jag ner till 8 och 9 i mellanåt. Bearbeta degen i 6-7 minuter. Det kan hända i bland att du måste stanna assistenten och med hjälp av en slickepott föra ner deg från bunkens kant ner till mitten.
2.tillsätt 1 dl äggvita och sätt på ettan alltså lägsta och låt äggvitan sakta bearbetas in i degen och här råder jag dig inte att vara tuff med hastigheten för att få flytande äggvita i köket är inte kul:( du ser ju och känner själv när du kan öka lite på hastigheten. När den första decilitern är inarbetad så tillsätter du den andra decilitern och upprepar hela proceduren. Till sist tillsätter du risproteinet och börjar på låg hastighet när det är inarbetat i degen så höjer du och kör några minuter på max. Plocka av bunken från assistenten forma till degen lite, strö över lite mjölmix och täck bunken med plast eller bakduk. Placera bunken på en plats där det ej drar, och låt den jäsa där lugnt och fint i ca 3 timmar. Skulle du vara mitt uppe i något kanske vika tvätt. gå och träna eller något annat ingen fara låt degen jäsa en timme eller två till det e det som är så himla bra när man använder kallt deg spad och så äts desstumer jäst svampar upp och det vill man.:)
3.Sätt på ugnen på 250 grader, det är till stor fördel om du använder varmlufts ugn. Tag fram en plåt och lägg på bakplåts papper och klipp av ca 10 gånger 10 cm i det ena nedre hörnet.
Mjöla bakbordet och tag fram degen. MJÖLA händerna rikligt och arbeta degen lite grann och forma den till en boll. Ett tips är eftersom glutenfria degar är en aningen kladdiga så rekommenderar jag att fokusera på att få en rund och fin “uppåt” sida så du liksom drar ner och gömmer det ojämna till undersidan av bollen och det gör inget att du använder mycket mjöl på händerna, det sista momentet är endå att pudra över brödet med mjölmix. Lägg på en handduk och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Vid sista jäsningen placerar jag plåten med brödet i närheten av ugnen.
4.tag fram plåten och skär två fina snitt i brödet, sätt in brödet i ugnen. Öppna ugns luckan igen och häll in några matskedar kallt vatten på plåten i hörnet där du klippte av bakplåtspappret. Det enklaste är att ta en större slev som två-tre msk går på så du häller in allt snabbt och samtidigt när du har gjort detta så sänker du ungs- temperaturen till 200 grader och grädda i 45-50 minuter men eftersom alla ugnar är olika så måste du kolla så det är färdigt, enklaste gör du det genom att knacka lite på brödet låter det ihåligt så är det klart! WIIIIIII brödet är klart lägg det på ett galler med bakduk under medans det svalnar. Liten varning när du öppnar ugnsluckan för att antingen kolla om brödet är färdigt eller ta ut det för att det är färdigt så tänk på att det kommer ett varmt moln av ånga ut! Jag har gjort den tabben några gånger det är inte så kul!
Massa bak kärlek Sandra

kanske även mitt hälsobröd är något för dig!

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

4 comments

  1. Hej! Vilket bra recept! Tror du det kan funka att byta ut mjöl mixen mot t.ex. havremjöl, bovetemjöl eller något annat glutenfritt mjöl?

    1. Du får testa det kan gå! Det är bara det att det är ju lite bindemedel och liknande i mixen som hjälper till att få till ett bröd och det är de inte i de mjöl du räkna upp så du får bara testa helt enkelt!:) lycka till!:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *