Hej bakvänner! Nu äntligen har jag ett bra recept på lussebullar, naturligt glutenfritt, mjölkfritt och fritt från margarin och fett! De är bakade på kokosolja och är saftiga och fluffiga i konsistensen! De är enkla att göra, men jag har lång jästid, jag tycker det är bäst så, så all jäst är borta!
Dú behöver:
½ paket jäst för söta degar
2 dl vatten
1 dl kokosmjölk extra creamy från santamaria
1 ägg
1 dl socker
1-2 paket saffran
1 krm salt
1 tsk fiberhusk
1 tsk xantan gummi
eller om ni inte har xantan gummi så ta en msk fiberhusk!
1 dl kokos olja, jag mätte oljan i fast form,
ca 8-10 dl Lajlas gula mjölmix
Gör så här:
1.smula jästen i en degbunke.
2.blanda kokosmjölk och vatten i en bunke och värm det till 37 grader. kläck i ägget och vispa ut ägget i vattnet. Häll det över jästen och rör med en ballongvisp i bunken till jästen är löst. Jag gör alltid så för jag har märkt att använder man blandaren på assistenten så brukar det alltid fastna outblandad jäst på bottnen.
3a. om du använder bara fiberhusk så häll i det nu och låt det svälla en stund tills det tjocknat lite.
3b.använder du fiberhusk och xantangummi så häll i fiberhusken nu och väntar med xantangummit för det ska blandas med mjölet först.
4.tillsätt socker, salt, kokosolja och saffran och kör några varv med assistenten.
5.börja med att ta 7dl lajlas gula mjöl och blanda i xanatan gummit och häll det i asssistenten. Använder ni inte xantangummi så tar ni bara mjölet och häller i assistenten och börja på låg hastighet och öka succesivt!
kör ca 5 minuter och kolla hur kladdig degen är, tillsätt 1 dl till och kör ca 5 min till. Varför jag gör så här är för att fiberhusken jobbar ju också under tiden och fortsätter svälla undertiden du kör den i assistenten o även xanatangummit. Fortsätt sen att hälla i mjöl lite i taget, kanske ½ dl mjöl tills du har fått en fast, hanterbardeg men endå kladdig, tar du fingret och trycker på degen ska den följa med upp. När du har hittat rätt konsistens så kör degen på full fart i ca 10 min. Tänk hellre för kladdig deg en för torr för förkladdig kan du alltid fixa till senare. Jag tänkte först väga mjölet men det blir endå inte alltid så bra att ange en exakt vikt för jag har märkt att alla vågar väger inte exakt heller. Jag tycker det är bättre att förklara hur degen ska te sig och försöka förmedla det. Sen e det som med allt, baka är något man lär sig och man måste låta sig misslyckas för att sedan lyckas!
6.låt degen jäsa under plast eller bakduk i två timmar.
7.häll upp mjöl i det ena hörnet på bakbordet och sen täck hela bakbordet med en tunn hinna mjöl. Jag har märkt att det är bättre att använda mer mjöl nu när du bakar ut, för det hamnar utan på, och kan borstas av sen när du penslar de endå.
Så här gör jag när jag bakar ut; Häll ut degen på bakbordet och mjöla händerna ordentligt, dela degen i ca 5 delar och arbeta med en åt gången. Tag en bit och arbeta den snabbt i hop lite med lätta händer, försök forma en lång orm och dela den i lagom stora delar, vill du ha de lite längre tycker jag det är bättre att inte rulla ut de längre på bakbordet utan att göra det i luften mellan händerna, rulla de mellan händerna för då används tyngdkraften och de blir längre, snurra i hop de till ett S och lägg på en plåt med bakpapper som jag penslat lite med olja. Fortsätt tills degen är slut och plåtarna fulla, ca 2 plåtar blir det. Pensla de med ett uppvispat ägg. Strö över lite pärlsocker eller tryck ner russin. När alla lussebullar är klara kan du nu välja två sätt, nr 1 är att sätt på ugnen och placera plåtarna ovan på eller i närheten så de jäser lite till under tiden ugnen får rätt temperatur vilket är 200 grader, använd gärna varmlufts ugn om du har. Även om det är varmlufts ugn ska man ju kunna grädda plåtarna samtidigt men jag tycker det är bättre att ta de en och en och då placerar jag de lite under mitten i ugnen och grädda de i ca 10-15 minuter, ni får kolla hur de ser ut för skiljer sig så mycket mellan ugn till ugn, men man brukar känna sin ugn om man bakat mycket i den så vet man ungefär hur långtid kanelbullar eller frukostbullar tar, men ett tips är att när det börjar lukta gått så brukar det vara färdiga, vänd på en och knacka med fingret låter de ihåliga är de klara, är ni lite nybörjare hade jag tagit ut en när jag tror de är klara och “offrat” den genom att dra i sönder den och se att de är klara!
Allternativ två är att du tar en gryta med kokhett vatten och placerar på bottnen av ugnen. När en plåt är klar med lussebullar placerar du den över grytan, gör klart nästa plåt och placera den över grytan, då kan du ju placera plåt två längst upp i ugnen och låt de stå där i ca 10 minuter. Tag ut plåtarana och grytan med vattnet sätt på ugnen och låt plåtarna stå i närheten av ugnen tills de fått rätt tempertur, grädda den plåt du blev klar med först först och sen plåt nr två så får den ytterligare extra jästid. Det här tippset har jag “snott” av en av våra bästa konditorer, pinsamt nog så kommer jag inte på hans namn, han gjorde så här när han baka kanelbullar så jag tänkte jag testar det och jag tycker att bullarna blir bättre och saftigare för det bildas ju ånga i ugnen också som finns kvar när man gräddar. Lussebullarna ska gräddas i 200 grader och helst i varmluftsugn.
Tag ut de färdiga lussebullarna och dra hela ungs pappret med lussebullarna på över till ett galler och låt svalna. Direkt när de har svalnat så frys in de som du inte har tänkt att äta! Men kom i håg en halv torr lussebulles första hjälpen kit är en mikro och i andra hand ugn, värmd de lite och de är som nybakade. Jag får väl nämna mitt mammas sätt och det är att stoppa de i brödrosten så det är också en variant på att få en “nybakad” härlig lussebulle! Lycka till och dra er inte från att svara om det är något som är oklart! Massa baking lööööv från Sandra