Quinoa bröd på mitt vis!

quinoabröd
Jag var hemma och kollade runt bland mina olika mjölvarianter. Jag hade länge tänkt på att försöka ta fram ett gott och mustigt bröd, gärna med quinoa, gärna bakat med vanliga mjöler. Så jag satte i gång och testa mig fram. Resultatet är jag verkligen nöjd med, den långa jästiden har verkligen tagit fram goda och mustiga smaker som får tankarna på landet och stenugnsbakade bröd då brödet har en riktigt hård och seg skorpa men är mjuk och saftigt i strukturen. Degen är lös och det ska den vara, men använd riktigt mycket mjöl på bakbordet och på dina händer när du formar brödet så ordnar det sig, du ska i princip bara få i hop en rund form!

Du behöver:
ca 18g färsk jäst
3,5 dl kokos/ris mjölk, men vilken växtmjölk som helst fungerar, även komjölk kan jag tänka.
1 dl vatten
3 msk rårörsockersirap
½ dl solros olja
1-2 tsk salt
1 tsk xanthan gummi
1 tsk fiberhusk
110g potatismjöl
110g quinoamjöl
100g jyttemjöl original
60g quinoa flingor
jyttemjöl till utbakningen

Gör så här:
1.Häll jäst, kokos/rismjölk och vatten i assistentens bunke och rör ut jästen med hjälp av en ballongvisp.
2.tillsätt rårörsockersirapen, olja, salt, fiberhusk och xanthan gummi och rör ut det med hjälp av en ballongvisp.
3.sätt på degkroken och tillsätt potatismjöl, quinoamjöl, jyttemjöl och quinoa flingor och börja först på låg hastighet och öka succesivt. Kör sen på max hastighet i minst tio minuter. Täck över bunken med plast och låt jäsa i 3-4 timmar.
4.sätt på ugnen på 250grader, gärna varmluftsugn.
5.smöra en plåt eller om du väljer att använda bakplåtspapper så smöra även det.
6.mjöla bakbordet rikligt och häll ut degen på mjölet, mjöla dina händer och forma ett runt bröd, flytta över brödet på plåten och sätt in i ugnen. efter 1 minut öppnar du ugnsluckan och häller in en msk vatten i ena hörnet och stäng luckan snabbt igen. Grädda i ca 40 minuter. När brödet är klart så brukar det lukta gått i köket men du kan knacka lätt på brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt svalna under bakduk.
Om du har en äldre ugn så kan det vara till fördel att du värmer plåten i ugnen innan så du lägger brödet på en varm plåt och då är det nog bäst att använda bakplåtspapper så du bara lyfter över brödet på den varma plåten, det är för vattnet ska börja koka på plåten när det gräddas! Lycka till kram Sandra
quinoa

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *