Jul krokofanter med smak av saffran, polkagris och pepparkaka!

julkrokofanter
Glädje! Var vad jag kände när jag öppnade mejlet från Arla och min blogg hade blivit utvald att tävla i deras julgodis tävling för bloggare! Direkt kände jag att glädje måste finnas med i mitt julgodis! Vad är jul för mig? Pepparkakor och lussekatter är jul för mig och för de flesta andra. Vackra julgranar fyllda med kulor, glitter och mina favoriter, polkagrisar. Som liten lyckades jag tjata till mig några paket polkagrisstavar. Helst av allt ville jag väl fylla granen med dem, Jag fick ett tiotal polkagrisar till granen, men man sprang och snattade av dem enda fram tills granen skulle kläs. När de väl var tid var det inte många kvar, så det såg nog ganska taffligt ut, kanske en sådär 4st kvar, haha! Min hjärna snurrade på och jag var liksom fast i vad som gjorde mig glad som barn och då kom jag på det, mina favoritgodisar, Krokofanter! 3 för en tia i tjollan (kiosken på skånska) jag älskade dom och jag blir glad bara jag tänker på dom. Alla bitar trillade på plats, jag skulle så klart göra julkrokofanter på mitt sätt och efter lite funderande och smakprover så var de framtagna! Mina julkrokofanter med smak av saffran doppade i vit och mörk choklad med polkagriskross och pepparkakskross. Och det här är ren och sann glädje!
Du behöver:
4msk gelantin pulver
2,5dl vatten
4dl socker
2,5dl vitsirap eller ljus sirap (alla sirap är glutenfria förutom brödsirapen som innehåller malt! Info från Dansukkers hemsida!)
1krm salt
1paket saffran
solros olja el annan smaklös olja till formen
2dl florsocker
200g mörk 70 %ig choklad
200g vitchoklad eller vit rischoklad
1 stor polkagris stavar eller några små
ca 10 pepparkakor

Gör så här:
1.blanda gelatinpulvret med 1 1/4dl vatten och låt det svälla
2.blanda 1,1/4dl vatten, socker, salt och sirap i en tjockbottnad kastrull, ej aluminium!
3.sätt kastrullen på plattan och låt det smälta samman på svag värme, därefter koka det till 120grader.
4.häll försiktigt i det svällda gelantinpulvret i den heta sockerlagen och blanda ut det försiktigt. Tillsätt saffranet och rör ut det i sockerlagen.
5.häll gelatin- och sockermixen i assisten och vispa först försiktigt och sen på max tills den e vit, fluffig och klistrig.
7.tag fram plåtar och lägg på bakplåtspapper och spruta över olja på pappret eller pensla pappret med smaklös olja, det ska vara så lite olja som möjligt, så pensla pappret lätt. Skulle det bli för mycket olja kan du torka av lite med hushållspapper.
8.spritsa ut långa `korvar´ ca 1cm i diametern från ena sidan till den andra. Spritsa 4-5st `korvar` på varje plåt. Låt de stå och torka i 24 timmar. När de stått i 24 timmar så klipp de i ca 10cm långa stavar. Det underlättar om du tar lite florsocker på de långa “korvarna” och händerna när du hanterar dem, även på saxens blad kan du ta lite florsocker.
9.smält chokladen, börja med den ena och sen den andra. Du kan välja om du bara vill ha mörk choklad eller bara vit men jag rekommenderar att göra hälften var för de är så himla goda både med mörk choklad och vit. Jag brukar lägga i 1 tsk kokosolja i chokladen när jag smälter den. Det är ett tips, men inget måste. Doppa stavarna i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper och strö på polkagris kross eller pepparkaks kross, ställ in de i kylskåpet så chokladen stelnar. Sen är det bara att ta fram dem och njuta av världens godaste julkrokofant! Och för mig är det som att ta fram en liten bit av barndomen, inslagen i vackert julpapper. God Jul till er alla från mig och jag hoppas mina julkrokofanter förgyller er jul, lika mycket som krokofanterna förgyllde min barndom!
Ni kan också vara med och tävla med ert bästa julgodis i Arlas julgodistävling, som är öppen för alla som vill! Info om tävlingen hittar ni här
God Jul önskar Sandra
saffrans krokofant

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *