Granola och kokos yoghurt med mjölksyrebakterier!

kokosyoghurt
Jag har verkligen saknat en god müsli eller granola! Då min celiaki och andra matallergier gör att jag har svårt att hitta en i affären så har det varit en brist vara i mitt liv. Så jag förstår inte varför jag inte började göra egen för länge sen men det kanske hör i hop med att jag helt plötsligt fick veta att jag inte tålde mjölkprotein heller och då för att vara ärlig så tyckte jag så j**la synd om mig själv. Allt gott försvann ur mitt liv och jag blev ju inte mer positiv efter jag hade gett mig på och bakat bröd och andra glutenfria saker och pappersbrödet i affären vägrade jag äta. När jag fick reda på att jag inte tålde mjölk så blev jag minst sagt knäckt. Jag menar en god kaffelatte eller cappucino, yoghurt med god müsli, gräddkolor, glass ja listan kan göras lång och det är mycket en i dag som jag saknar men jag har nog aldrig varit så lycklig som sommaren 2014 då glassen rice kom och förgyllde min tillvaro. Men det var fortfarande en sak som jag saknade mycket och det var yoghurt, då jag inte heller tål soyghurt. Så vad gör man jo använder de små grå och tar fram sin egen kokos yoghurt som btw är super enkel och snabb att göra. Och efter som jag är mjölksyrebakterier fanatiker så tillsatte jag det också! Nu ska jag inte tråka ut er mer med mitt svammel så här kommer recepten! // Sandra

Kokos yoghurt 1 portion
2,½ dl Santa Maria, extra creamy coconut milk. Det måste helst vara den, testat med de andra, de funkar också men jag tycker det blir bäst med den.
½ dl blåbär eller mer det är ju en smaksak, du använder de bär du vill
1 skvätt lönnsirap eller honung, agave sirap funkar också
lite vanilpulver
pytte lite salt
jag hade även i kardemumma, men även här en smaksak
1-2 kapslar mjölksyrebakterier, vilken sort som helst så länge det är en kapsel med pulver i så du kan öppna kapseln.
Gör så här:
du behöver en mixer, matberedare, blender eller mixerstav.
Det är så enkelt som att läsa Anna baklänges, hell alla ingredienser i mixern glöm ej att öppna mjölksyre kapslarna men det är jätte enkelt, det är bara att dra på varsin sida av kapseln så glider de i sär och pulvret kommer ut. Mixa allt till en slät yoghurt. Klart!! Om du vill ha tjockare yoghurt kan tillsätta ex en banan, chiafrön, lite boveteflingor eller quinoaflingor eller liknande! Och ni som inte gillar kokos smak kan andas ut för det smakar inte kokos! dagen är nu räddad för er också!:)

Till den underbara kokos yoghurten passar det ju utmärkt med granola så här är mitt recept på det!

Granola
Du behöver:
100g pecan nötter ca 2dl
1 dl solroskärnor
1 dl quinoa flingor
2 dl puffad bovete
1 dl kokos chips
1 dl friterade bananer jag använder tant grön
2 dl bovete flingor
kardemumma, kanel,salt
½ dl lönnsirap
½ dl rårörsocker sirap
½ dl kokos olja
1 dl vatten

Gör så här:
1.sätt ugnen på 175 grader celcius
2.blanda alla torrvaror i en skål och kryddorna. Jag hade ca 2tsk kardemumma och ca 2tsk kanel och ca ½ tsk salt, men det är en smaksak hur mycket du vill att det ska smaka. Men precis innan det ska in i ugnen kan du smaka på granolan och då kan du tillsätta mer av det du tycker saknas.
3.blanda lönnsirap, rårörsockersirap, kokosolja och vatten i en kastrull och värm det på svag värme det ska bara smälta i hop. Häll det över torrvarorna och blanda väl. Nu kan du smaka av och tillsätta mer kryddor eller salt.
4.lägg ugnspapper i en långpanna och olja det med kokosolja. Bred ut granolan jämt över långpannan och sätt in det i ugnen. Om du använder varmluftsugn så sätt plåten i nedredelen av ugnen, jag vet att det inte ska spela någon roll men jag tycker faktiskt att det gör det. Om du använder vanlig ugn så sätt in det i mitten av ugnen. Grädda i ca 40 min. Rör om då och då. Har du en äldre ugn så kan det ta längre tid. Det är färdigt när granolan är torr, dock ej snus torr!! Efter 30 min så sänkte jag värmen något till ca 140 grader. När jag tog ut min granola så var den lite klistrig men endå torr. Tag en ny långpanna med bakplåtspapper och häll över granolan, fördela den jämt och låt den torka klart i rumstempertur, den måste vara helt torr innan du häller upp den i en burk. Allternativet är att torka den helt klart på svag värme ca 50 grader i ugnen.
Efter två dagar var den slut så god tyckte jag och min kräsne sambo att den var. Hoppas ni ska tycka om min kokosyoghurt och granola. Nu när det är juletid kan du smaksätta med julkryddor tex! // Sandra

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

5 comments

  1. Tack! Verkligen! Måste prova detta recept. Tål nämligen inte mjölkprotein, gluten, havre, soja, ja listan kan göras lång. Och älskar yoghurt och har svårt att få till en bra och god frukost.

    1. Det låter som mig då! Ja testa det jag tycker det e super gott! Så nära yoghurt man kan komma! Och väldigt nyttigt för kroppen!:) hoppas du gillar det! // Sandra

      1. Hej! Letade efter enkelt recept på kokosyoghurt (utan fermentering), hamnade på din blogg och undrar om du kan ge förslag på vilka mjölksyrebakterier du själv använder? Är helt nybörjare på sånt.
        Tack på förhand!

        1. Hej! Vad kul du hamna hos mig!:) jag använder LactiPlus finns på Apoteket och i hälsokostbutikerna. Det är en brunburk med vitt lock och bild på en mage på framsidan av burken! Men det finns många olika med olika mjölksyrebakterier från olika stammar.I den jag använder är det 5 miljarder levande mjölksyrebakterier från 5 olika stammar! Jag har testat många olika och tycker dessa passar mig bäst!:) //Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *