Foccacia

foccacia

På sommaren när jag är i Kroatien så brukar jag baka Foccacia, det är så himmelskt gott med smaker från södra Europa. Det går att smaksätta på många olika sätt men jag tycker det är godast med oliver och rosmarin som jag plockar i trädgården. det är ett perfekt bröd till salladen men även dagen efter till frukost. Det här är ett klassikt recept som du kan smaksätta som du vill.

du behöver:
5 dl vatten
½ paket färsk jäst
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk honung
ca 7 dl Doves farm White Bread Flour du kan hitta mjölet hos www.glitne.se , i Malmö finns det på Greenmarket vid torson eller på Astrid och aporna vid konserthuset.
Använder du ett annat mjöl så måste du tillsätta xantangummi ca 1tsk eller 1,½tsk fiberhusk

topping:
3 msk olivolja
1 dl urkärnade oliver
några kvistar rosmarin
1 tsk fling salt eller grovt salt

gör så här:
1.Blanda Doves farm plain White flour, salt i en bunke.
2.mät upp 5dl vatten och värm det till 37grader, och lös jästen Tillsätt  olivolja och honung.
3.tillsätt degspadet i mjölblandningen och vispa degen med maskin i ca 5 minuter, det går bra att använda elvisp om du inte har en assistent. Då brukar jag använda visparna, om du använder assistent så använd degkrokarna. Degen ska vara lite kladdig
4.låt degen jäsa i bunken i ca 40 minuter
5.lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 25cm gånger 35cm och pensla det med olivolja. Stjälp upp degen och tryck ut den jämnt i formen. Dela oliverna på mitten eller låt de vara hela, tryck ner dem lätt i degen jämnt fördelat över kakan.
6.lägg över en bakduk och låt jäsa ca 20-25 minuter. Sätt ugnen på 175 grader
7.pensla det färdig jästa brödet med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin
8.grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter

Alternativ:
använder du fiberhusk i stället för xantangummi så ska det blandas ner i degvätskan och låta svälla 10 minuter, följ annars receptet

Hoppas det ska smaka och låt mig gärna veta vad du tycker! Det är alltid kul med feedback både som positiv motivation men även för att lyssna in vad du tycker, då får jag reda på vad jag ska jobba med och försöka utveckla bättre. Kanske har du några bra tips och trix som du vill dela med dig av så var inte blyg för att skicka medelande till mig!

Varma hälsningar Sandra

Får jag lov att tipsa om mina kryddiga bullar!

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

7 comments

    1. Hej Petra! Tyvärr inte i detta recept men du gav mig en ide’ jag ska absolut försöka göra ett på bakpulver! Med vänlig hälsning, Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *