Bovete och rårisbröd! 

  

Alltså vilken fullträff? så himla gott och hälsosamt bröd. En knaprig och seg skorpa som alla riktigt goda bröd bör ha tycker jag och saftig och mjuk kärna. Jag har även testat hur länge brödet håller sig nybakat och gott, och det gör det minst i fyra fem dagar. Och tro mig det var en pärs att inte äta upp det!? men vad gör jag inte för er!

Till två bröd behöver du:

1/2 paket jäst (25g)

Ca 5,1/2dl fingervarmt vatten (kanske pyttelite till)

1/2dl ljussirap el lönnsirap 

1/2msk salt

1/2dl neutral olja tex raps

5dl bovetemjöl

1,1/2dl tapiokamjöl el tapikostärkelse det är samma sak

3,1/2dl rårismjöl tex biofoods glutenfria linje

1,1/2dl boveteflingor 

1msk fiberhusk 

Lite extra rårismjöl och boveteflingor att strö över brödet

Gör så här:

1.smula ner jästen i assistenten och häll på det fingervarmt vattnet och lös det med en visp el liknande. När all jäst är löst så tillsätter du sirap, salt och olja. Rör ut det lite snabbt med vispen.

2.tillsätt alla resterande ingredienser och använd degkroken när du bearbetar degen. Kör assistenten först på låg hastighet så allt blandar sig och blir en deg när det inte är risk längre för att mjöldamm flyger åt alla håll så ökar du hastigheten till max och bearbetar degen i minst fem minuter men ju längre desto bättre, jag brukar köra i ca tio minuter fast inte på max hela tiden. Min assistents hastighet är från 0-10 och då brukar jag köra på 8. När du har bearbetat klart degen så platta till den lite lätt i bunken och täck med plast el duk och låt jäsa i 40-50 minuter.

3.lägg bakplåtspapper på en plåt. Mjöla din arbetsbänk och häll ut degen och dela den på mitten, strö över rikligt med mjöl på brödet och forma snabbt i hop dem till två brödlimpor och lägg de på bakplåtspappret med en duk över och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen under tiden på 220 grader varmluft el 225 grader i vanlig. Låt en plåt stå inne i ugnen så den blir varm. När brödet har jäst klart så kan du om du vill lägga några snitt över brödet. Tag ut den varma plåten och lyft över bakplåtspappret med bröden dit och riv av det ena hörnet av bakplåtspappret så plåten blottas, när du har satt in bröden i ugnen så häller du några msk vatten på plåten i det hörnet där du rev av pappret. Vattnet förångas och skapar då den härliga skorpan. Det går antagligen lika bra att ställa in en ugnsäkerform med lite vatten om man heldre vill göra det. Men jag gör alltid på det sättet jag beskrev. Grädda bröden i ca 20-25 minuter. Tag ut bröden och vänd på det ena och knacka lätt med fingret på undersidan och låter det ihåligt så är de klara. Låt svalna på galler under bakduk. De här bröden blir inte alls så höga ca 2-3cm men jag tycker det är gott. Vill du heldre ha högre bröd så grädda i en bakform. 

Det här brödet gled direkt in på förstaplatsen på min favorit brödlista och ligger kvar där antagligen ett bra tag.

Sidenote! Tapiokamjöl el tapikostärkelse hittar du i vanliga livsmedelsbutiker el i asiatiska butiker. Även på nätet så klart. Bor du i Malmö så finns det på Emporia, tror det är Hemköp den heter, lite osäker. Annars finns det på den asiatiska butiken SOYA i Malmö. 

?Sandra 
 

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *