Äppelpaj 

  

Den här smulpajen  är svårslagen! De flesta av oss med celiaki har ju någon gång ätit smulpaj på vetemjöl och kommer i håg hur gott det var och det blir ju facit för hur en smulpaj ska vara. Och jag tror jag har testat alla mjölmixer som finns att köpa i Sverige och problemet har varit att smulpajen blir hård och knastrig, vilket inte alls är speciellt gott och långt i från hur jag tycker att en smulpaj ska smaka. Tills jag började baka med Doves farms mjölmixer och i den här pajen använder jag deras plain white flour och den mjölmixer är enligt mig oslagbar när det kommer till smulpaj. Det blir en riktig smulpaj precis som den ska smaka med sitt frasiga yttreskal och lite mjukare inre kärna och sen stöter vi på de mjuka gosiga äpplena! Jag älskar att äta pajen med en gaffel för då upplever man frasigheten och de andra texturerna i pajen på ett helt annat sätt en med sked tycker jag men det kanske är en smaksak. Märks det att jag tar det här med smulpaj på allvar ??

 6 eko äpplen

4dl plain white flour från Doves farm

150g smör eller mjölkfritt margarin 

1dl socker

Kanel och socker att strö på äpplena

Salt 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225g vanlig ugn eller 215 varmluftsugn 

2.skala och skiva  äpplena, jag skivade dom i ca en halv centimeter tjocka skivor

3.mät upp mjölmix och socker i en bunke. Mät upp smöret och finfördela det i mjöl och sockerblandningen tills du har fått en fin smuldeg. 

4.smöra en ugnssäker form, häll i de skivade äpplena och strö över socker och kanel. Häll över smuldegen och fördela det jämt över äpplena. Strö över lite salt, jag använder kvarnsalt, ca två snabba varv på kvarnen från lite högre höjd så saltet sprider sig jämt över kakan. 

5.grädda kakan i nederdelen av ugnen i ca 20-30 minuter det beror på hur tjocka äppleskivorna är och om du använder vanlig ugn eller varmluftsugn, kakan är klar när äpplena är mjuka och den har fått fin färg! Servera gärna med glass eller vaniljsås✨?

  

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

3 comments

    1. I Malmö finns det på greenmarket vid torson och på Astrid och aporna annars kan du hitta det på nätet!:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *