Stenåldersbröd

stenåldersbröd
Vilket gott och mättande bröd. Precis ett sånt här bröd jag har velat ha länge, ett grovt, nyttigt och hälsosamt bröd utan jäst, mjölk, socker och en massa dålig stärkelse. Om ni tycker om fröknäcke så tycker ni absolut om detta. Sen är det även värdens enklaste bröd att göra, du behöver en bunke och en gaffel och jag tror det är omöjligt att misslyckas och det hör man ju inte varje dag i den glutenfria bakvärden;)

du behöver:
100g ca 1,3/4dl sesamfrö
100g ca 1,1/2dl linfrö
100g ca 1,3/4dl solrosfrö
150g ca 2,1/2dl pumpafrön
150g ca 2,1/2dl cashewnötter eller mandlar
1dl rapsolja, majsolja el olivolja
2tsk havssalt el annat salt
4 stora ägg eller 5 små
flingsalt att strö på toppen, frivilligt

gör så här:
1.sätt ugnen på 160 grader och lägg bakplåtspapper i en rektangulär brödform (1,5liter)
2.mal cashewnötterna i en mixer eller matberedare och blanda det tillsammans med de andra fröna i en skål. Tillsätt salt och blanda.
3.vispa upp äggen i en skål med en gaffel eller ballongvisp. Tillsätt de i fröblandningen tillsammans med oljan och blanda allt väl med en gaffel. Häll upp i formen och platta till brödet med hjälp av baksidan på en sked. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 70-80 minuter beroende på din ugn. När brödet är klart så knacka på det med en sked, du hör om det är klart, det låter ihålligt och sen känner du att brödet är hårt. Lyft försiktigt ut det med hjälp av bakplåtspappret och låt det svalna på galler.
Förvara det i kylskåpet med bakplåtspapper eller en bakhanduk runt eller skiva upp och frys in.
Hoppas det smakar! Love S

Kanske du även gillar bananbröd

10 thoughts on “Stenåldersbröd”

    1. Å vad kul att du känner så!:) roligt att du lämna din webbadress så jag kan titta in hos dig! Trevlig dag!!

  1. Måste ta o prova detta snart 🙂
    men skulle helst vilja göra utan ägg. har du nå tips?
    Annars får jag ta och prova mig fram 🙂

    1. Vad härligt! Det är verkligen ett super bröd tycker jag, gott, nyttigt och mättande. Jag har aldrig gjort utan ägg själv men det är fler en du som har undrat samma fråga så det hade varit intressant att ta fram. Men det finns ju tex noegg, det är ett substitut för ägg, chiafrön har ju en bindande effekt kanske skulle man kunna tillsätta någon stärkelse, majsstärkelse, potatismjöl eller majsmjöl. Jag har tyvärr inget direkt svar till dig. Testar du dig fram så får du gärna meddela hur det går, alltid spännande och roligt att höra:)

    1. Det är kanon tycker jag, ett gott och mättande bröd och lätt att göra. Tycker absolut du ska testa!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *