Favoriten på sommaren! En underbart god marängtårta som aldrig kan bli fel! Den kallas lite olika men som man brukar säga kärt barn har många namn…
Den är inte svår att göra, det som är viktigt är att man verkligen vispar smör och socker ordentligt, minst fem minuter!!
Du behöver:
- 100g mjukt smör eller margarin
- 1,5dl socker el florsocker
- 5st äggulor
- 3msk mjölk eller växtmjölk (kan uteslutas)
- 2dl glutenfri mjölmix, Ex Doves farm plain white el Lajlas gula. *Eller 2dl potatismjöl och 1tsk fiberhusk el 1/2tsk xantangummi. *Eller 1/3dl majsstärkelse och 1/3dl rismjöl och 1/2dl mandelmjöl och 1tsk fiberhusk el 1/2tsk xantangummi
- 2tsk bakpulver
- 1tsk vaniljpulver
Maräng:
- 5st äggvitor
- 2,5dl socker
- 1dl mandelflarn
garnering och fyllning:
- 5dl grädde
- bär och frukt ex hallon, jordgubbar, kiwi, körsbär, banan
- lemoncurd om man vill
Så här gör du:
- sätt ugnen på 150 grader
- vispa smör och socker poröst, tillsätt en äggula i taget och vispa minst i fem minuter så att det är riktigt vitt och fluffigt!
- vispa i mjölken och mixen el någon av de andra alternativen
- vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget, du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det ramlar ut, då har du vispat tillräckligt!
- Bred ut sockerkakssmeten på en plåt med bakplåtspapper och bred sedan marängsmeten ovan på och strö över mandelflarnen
- grädda i nedredelen av ugnen i ca 54minuter
- tag ut tårtbotten och låt den svalna helt
- vispa grädden
- om du väljer att ha lemoncurd i tårtan så blandar du tex 1-1,5dl med några dl vispad grädde
- dela tårtan på mitten
- har du lemoncurd i tårtan så lägger du detta lagret först tillsammans med tex hallon och skivade jordgubbar
- lägga på den andra delen och bred på grädde och garnerna med de frukter och bär som du vill, du kan även topp med lite mandelflarn. Ställ tårtan kallt.
Hoppas tårtan förgyller en dag i ditt liv tillsammans med vänner och andra kära!!
Sandra
Ska man ha i xantangummi eller fiberhusk fast man har Leilas gula? Med vänlig hälsning en som försöker lära sig den glutenfria världen 🙂
Ska man vispa 5 min smör och socker. Eller 5 min med socker smör och ägg när jag läser receptet står det båda ? Under steg för steg är det 5 min efter tillsättning av ägg . Under viktigt står det när socker och smör vispas är det viktigt i 5 min . Jag körde nu efter äggen hoppas det funkar
Efter att misslyckats med pinnocciotårta några gånger testade jag detta recept(med potatismjöl och fiberhysk)
Resultat blev en god vacker och lätthanterad tårta, tack för receptet som jag skrivit av och kommer använda fler gånger.
I have noticed you don’t monetize glutenfrittmedsandra.se,
don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month with new monetization method.
This is the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools
Ska den verkligen gräddas i 54 min? Låter länge jämfört med alla liknande recept jag sett?
Någon som vet hur många personer detta recept räcker till? Vore jättetacksam för svar!