Morotsbaguetter 

Jättegoda saftiga baguetter med härlig skorpa. Härligt gyllenbruna och toppade med solrosfrön. 

  • 1/3 el 1/2 paket jäst (1paket jäst innehåller 50g jäst)
  • 3,1/4dl fingervarmt vatten
  • 1msk honung 
  • 3msk rapsolja 
  • 2tsk salt
  • 4dl quinoamjöl
  • 2,5dl majsstärkelse 
  • 1/2dl pofiber
  • 2tsk xantangummi
  • Ca 2dl finrivna morötter 
  • Solrosfrön till garnering

Bakplåtspapper och spritspåse el plastpåse som du klipper av ena hörnet på

Ugnstemperatur: 175 grader för vanlig eller 170 grader varmluft 

  1. Smula jästen i assistentens skål och mät upp vattnet och rör ut jästen tills den har helt löst upp sig i vattnet. Tillsätt honung och olja
  2. Mät upp salt, quinoamjöl, majsstärkelse, pofiber och xantangummi i en skål och blanda allt väl så det verkligen är ordentligt blandat och tillsätt det i assistenten. Vispa degen i 5-7 minuter. Tillsätt de finrivna morötterna och vispa degen 1-2 minuter till. Tycker du degen är förlös så tillsätt 1msk quinoamjöl i taget och vispa degen ordentligt mellan varje msk tills du tycker den har fått bra koncistens men jag rekommenderar max 3msk, degen ska vara lös och det är därför man spritsar ut baguetterna så man ska slippa massa kladd, super smidigt och man får saftiga och goda baguetter. Täcköver med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt el två. Ta fram degen och häll ner den i en spritspåse eller plastpåse och klipp av hörnet, spritsa ut baguetter eller bullar. Toppa med solrosfrön och lägg på plastfolie och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter. Sätt på ugnen undertiden på 170-175 grader.
  4. Grädda  i mitten av ugnen i 15-20 minuter, när du sätter in plåten så häll in 1/2dl vatten i ena hörnet på plåten, inte så det hamnar på bakplåtspappret utan under du kan även riva av ena hörnet på bakplåtspappret så vattnet verkligen kan ånga. För att kolla om de är klara så vänd på några baguetter och se så de har fått fin färg även på undersidan och knacka lätt på baguetterna låter de ihåliga så är de klara.

Baguetterna håller sig goda i 3-5 dagar och de går bra att frysa. 





//Sandra ??

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

2 comments

  1. Åh! Underbart! Tack! 🙂
    Kan man ta något annat ist för xantangummi? Fiberhusk?
    Likadant med qinoamjölet -funkar nåt annat?

    Kramar

    1. Tror tyvärr inte det, blir ju ett helt annat bröd då! Quinoamjölet skulle du ju kunna byta ut till rismjöl el bovetemjöl el någon mix:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *