Mjuk pepparkaka med smak av apelsin

apelsinpepparkaka

Det här är en härlig saftig kaka som verkligen doftar jul och sprider mysstämning i hemmet.

du behöver:
100g smör eller margarin
2st ägg
2dl socker
skal och saften av en ekologisk apelsin
1dl gräddfil
2tsk mald kanel
2tsk malda nejlikor
1-2tsk mald ingefära
2tsk mald kardemumma
3dl mjölmix tex Lajlas gula, semper finmix, Doves farm Plain White flour blend. Jag använder Doves farm
2tsk bakpulver
½tsk xantangummi

till glasyren:
1,½dl florsocker
rivet skal av en apelsin
2-3msk pressad apelsin

lingon till garnering

gör så här:
1.sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form
2.smält smöret och låt det svalna
3.vispa ägg och socker vitt och fluffigt
4.tvätta apelsinen noga och riv av apelsin skalet och pressa apelsinen
5.blanda mald kanel, malda nejlikor, mald ingefära, mald kardemumma, mjölmix, bakpulver och xantangummi i en skål
6.tillsätt det smälta smöret, grädden, apelsinskalet, pressad apelsin och mjölblandningen i de vispade äggen och rör i hop till en slät smet, du kan göra det i asistenten. Häll upp det i formen och grädda i nedredelen av ugnen i ca 40 minuter. Jag använder varmluftsugn. Håll koll på kakan så den inte blir över gräddad. Låt svalna
7.Blanda florsocker, rivet skal och pressad apelsin till en glansig glasyr och ringla över!

Jag hoppas det ska smaka för jag är verkligen nöjd med det här receptet, kakan är saftig och mjuk med en härlig smak och har lång hållbarhet, utan att bli torr eller smulig!:)

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

5 comments

    1. Hej!:) ja det tror jag nog ska funka, kanske inte blir exakt samma resultat men typ! Med vänlig hälsning, Sandra

  1. Hade inte xantangummi så uteslöt detta utan att ersätta med något annat. Blev ändå jättebra. Tusen tack för gott och saftigt recept. Smakade som vanlig mjuk pepparkaka, kompisarna märkte inte att den var glutenfri…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *