Woop ili woop snart är det lucia och det är den tid på året vi frossar i härligt gyllenbruna lussekatter!
- 50g röd jäst
- 150g smör el margarin
- 4dl mjölk
- 1g saffran, två paket
- 1/2krm kardemumma
- 1/2tsk salt
- 1dl socker
- 1/2dl ljus sirap
- 1msk xantangummi
- Ca 9dl Schärs Mix it
- Russin
- Ägg till pensling
- Smula jästen i en bunke
- Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader, tillsätt i jästen och rör till all jäst är löst.
- Mortla saffran med lite socker och kardemumma, tillsätt det tillsammans med socker, sirap och salt
- Blanda Schär mix it med xantangummi och tillsätt det, arbeta degen i minst 6-7 min i assistenten, täck över och låt jäsa i 40min
- Baka ut dina lussebullar och täck över och låt jäsa ytterligare i 40 min. Tryck i russin. Sätt på ugnen på ca 225 grader varmluft
- Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min
- Pensling: antingen penslar du innan gräddning el direkt efter gräddning med uppvispat ägg el så gör du dom jag och glaserar de i socker glaze, koka upp 1dl socker med 1dl vatten , allt socker ska vara smält, pensla bullarna direkt efter gräddning.
Jag önskar dig en fin lucia och en glad jul! ??