Klubbor o karameller med tutti-frutti smak!

tutti-frutti klubbor

Hjälpmedel du behöver vi karamell kokning:
rostfri kastrull (ej aluminium)
lång panna
vass sax
digital stek termometer
två degskraper av plast
teflonväv
smaklös olja, optimalt är sprayolja

Du behöver:
1dl vatten
5,1/3dl strösocker
2dl druvsocker
grön karamellfärg
2tsk citron syra
tutti-frutti smaksättning

klubb pinnar om du ska göra klubbor

Gör så här:
1.lägg en våt handduk på din arbetsbänk och placera lång pannan över. Lägg teflonväven på långpannan och fixera den med tex maskerings tajp så att väven inte kan röra på sig. Om du har en arbetsbänk som tål hög värme är det lättare att lägga teflon väven direkt på den. tips är att blöta med lite vatten under teflonväven och sen tejpa i hörnen. Pensla teflonväven, degskraporna, saxen med smaklös olja, olja på sprayflaska är lättast.
2.Häll vattnet först i kastrullen och sen strösockret och sen druvsockret och rör bara ut det så det blandar sig för när du sätter kastrullen på plattan så får du inte röra om. socker får inte hamna utanför plattan på grund av brandrisken.
3.Koka livligt till 162grader, mät noga med termometern. överstiger temperaturen 165grader så kan sockret brännas.
4.Häll ut karamellmassan på teflonväven och tillsätt citronsyran, karamellfärg och ca 40droppar tutti-frutti smak.
5.Arbeta massan genom att hela tiden vika in massans kanter mot mitten, så smaksättningen och färgningen riktigt blandas i massan.
6.Arbeta massan tills den svalnat så mycket att du kan ta i den.
7.om du ska göra klubbor, så ta av en lagomstor bit och arbeta den i händerna och tryckin en klubbpinne i massan och lägg den på en plan yta för att stelna, ju svalare plats ju snabbare stelnar dem, eller så kan du använda klubb formar.
8.Om du ska göra karameller så skär av en bit, dra ut den till en lång sträng, vik i hop den på mitten och tvinna den lite lätt och sen klipp hur stora bitar du vill. Men tänk på arbeta snabbt för massan stelnar ganska snabbt.

Published
Categorized as Godis

By Sandra

Hejsan mitt namn är Sandra är 32 år och jag är vegetarian och gluten allergisk, jag har bakat glutenfritt i ca 10år o tänkte dela med mig här på sidan av mina recept, tips o trix!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *