Jag äter mer och mer vegetarisk och veganskmat, jag tycker det är så himla gott och så mår jag väldigt bra på den sortens mat. Och snacka inte om hur billigt det är och när man är tvingad att köpa dyra glutenfria produkter hela tiden så är det skönt att i bland komma undan lite billigare. Böner är lite för kraftigt för min mage men gröna linser på burk funkar jätte bra för mig. De linser som är på burk är mildare än de torkade som du kokar själv. Jag följer FODMAP lite grann speciellt när det kommer till sådan produkter jag vet att min mage har problem med och det är där jag har lärt mig det här om linserna. Den här linsgrytan har jag själv hittat på men jag tycker verkligen att den är super god och de jag har bjudit den på tycker det samma så jag hoppas den ska falla någon mer i smaken. Så här kommer mitt recept på en grym linsgryta för ca fyra personer och som kostar dig ca 20kr!?
Du behöver:
Olivolja, snåla inte ?
2st banan scharlotten lökar, de som är relativt stora ca fem-sex cm långa
1-2st vitlöksklyftor
Ca 1/2dl eko tomatpuré, jag mäter inte utan höftar
1 paket krossade eller passerade eko tomater
1 burk eko linser på burk
Några msk ketchup, höftar även här
Ca 1-2msk Balsamico vinäger
Lite socker ca 1tsk
Ca 1-2 tsk glutenfri lantbuljong
Röd paprika pulver
Salt och peppar
Färsk eko persilja i kruka el fryst
Ris att servera till och gärna en sallad eller min favorit syrade grönsaker
Gör så här:
1.skala och hacka upp löken, stek den i rikligt med olivolja på halv hög värme, den ska bli mjuk men inte stekas sönder. När löken har blivit mjuk så pressar du ner vitlöken och låter det steka i hop några minuter och tillsätter sedan tomatpurén och låter även det steka i hop under omrörning ett par minuter. Tillsätt tomatkross och linserna. Glöm inte att först noga skölja linserna i en sil under kallt vatten innan du tillsätter de i pannan. Blanda allt väl och tillsätt ketchup, balsamvinäger, socker, röd paprikapulver, salt och peppar. Det är alltid svårt att ange exakta mått när det kommer till kryddning och smaksättning utan man måste alltid testa och smaka sig fram själv, börja lite försiktigt och tillsätt lite av varje och smaka av och tillsätt lite till av det du tycker behövs tills du är nöjd. Men tänk på att den här linsgrytan ska kokas i hop under lock i stekpannan och då utvecklas smakerna så mitt tips är att smaksätta lite grann och smaka på den så inte smakerna är helt fel och sen låt den puttra under lock på medelvärme och rör ordentligt runt och sen smaka av och tillsätt det du tycker behövs och sen låt den puttra vidare i tio minuter och rör om ordentligt och smaka av, gör den sista finjusteringen och låt puttra några minuter till. Tag en ordentlig näve persilja och klipp över. Färdig att serveras med ris.
Sidenote: Jag vill tipsa lite om syrade grönsaker som jag alltid äter till alla mina mål mat varje dag, först för att det är gott men också för att de innehåller levande mjölksyrebakterier vilket är magi för magen. De hjälper till med att bryta ned maten men också hålla alla de dåliga bakterierna på mattan så du får en bra bakterieflora. Jag köper tistelvinds och rekommenderar verkligen deras produkter.?
Trevlig spis!??Sandra??