Franskbröd 

Jag tänkte först spara det här receptet till min bakbok men nu när det börjar närma sig jul så tänkte jag vara lite extra snäll och dela med mig av det till er! Det här receptet är helt klart ett av de bästa som jag har tagit fram och helt klart det bästa glutenfria franskbröd receptet jag vet. Jag har testat många men de är inte i närheten? haha jag vet jantelagen… men jag är väldigt nöjd och stolt över det här receptet och det tänker jag inte sticka under stolen med! Mitt recept smakar och har samma koncistens som ett vanligt bakat på vetemjöl. Det är verkligen super gott med sin hårda goda skorpa och fluffiga inre! Det har allt ett gott franskbröd ska ha! Så varsågoda här kommer receptet!?



  • 50g jäst
  • 7dl fingervarmt vatten
  • 1dl maizena stärkelse
  • 3msk pofiber
  • 2msk guarkärnmjöl 
  • 2msk exantangummi 
  • 3msk neutral olja 
  • 1/2dl ljussirap 
  • 2tsk salt
  • 3dl Doves farm plain white flour
  • 2,5dl rårismjöl 
  • 1/2dl klibbrismjöl 
  • Vallmofrön till garnering 
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke med ballongvisp och häll över de i assistentens bunke. Lös upp jästen i vattnet i en bunke och tillsätt olja och sirap. Häll över det till assistenten och börja arbeta degen. Börja på låg hastighet och öka successivt. Arbeta degen i minst 10 minuter, gärna längre
  2. Olja in en rektangulär form
  3. Flytta över degen till formen och tryck till degen med en våt hand så att den får en jämn och fin yta. Garnera ned vallmofrön. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter
  4. Sätt ugnen på 250 grader, gärna varmluft. När man bakar ett sådant här bröd så blir det avsevärt bättre om du använder varmluft, har du inte varmluft så blir brödet kanske inte lika högt och fluffigt men det blir ju bra endå
  5. Sätt in brödet mitt i ugnen, häll in några msk vatten i botten på ugnen, stäng luckan och sänk till 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme. För att kolla om brödet är klart kan du använda en provsticka eller som jag föredrar, knacka lätt på brödet, låter det ihåligt är det klart. Stjälp upp brödet på ett galler, knacka även på undersidan av brödet för att kolla så att det verkligen är klart. Låt svalna under bakduk. 

Brödet håller sig färskt i ca 5 dagar, om du har något kvar så länge!? bara skämtade lite men det är verkligen så himla gott! Och är det något jag har saknat så är det ett riktigt gott franskbröd. Det finns väl inget godare på helgen än en god franskbröd macka med mycket smör och apelsinmarmelad eller tex kalkon och gurka, nutella eller med konjak medvurst. Mums! 

??Sandra 

2 thoughts on “Franskbröd ”

  1. Hej!
    Är klibbrismjöl samma som rårismjöl? Sen undrar jag också var du köper mjölet från Doves farm?

    Tack för dina goda recept!

    1. Hej! Nej det är det inte! Du hittar det i de asiatiska butikerna! Jag köper Doves farm på greenmarket vid torson i Malmö el på Astrid och aporna! Men du hittar det även på nätet! ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *