Baguetter 

 

img_9454

  • 3dl rårismjö
  • 3dl Jyttemjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1/2dl guarkärnmjöl
  • 3tsk salt
  • 1msk fiberhusk
  • 1msk xantangummi
  • 2msk pofiber
  • 50g jäst
  • 7,5dl fingervarmt (37•) vatten (kanske 1/4-1/2dl vatten till)
  • 1äggvita
  • 1/2dl ljussirap
  • 2-3msk rapsolja
  • Rårismjöl till utbakning
  1. Mät upp rårismjöl, jyttemjöl, majsstärkelse, guarkärnmjöl, fiberhusk, xantangummi, pofiber och salt i en bunke och blanda allt väl.
  2. Smula jästen i assistentens bunke, tillsätt fingervarmtvatten och rör tills all jäst har löst uppsig i vattnet. Tillsätt resterande ingredienserna; äggvita, ljussirap och rapsolja. Häll över mjölblandningen till assistenten och arbeta i hop till en deg. Börja på låg hastighet och öka sen lite, jag kör bara korta stunder på max. Kör på den hastighet där degen verkligen arbetas och inte på så hög att den bara fassnar på väggen av bunken. Arbeta degen i assistenten i minst 6-7 minuter. Jag brukar köra ca 8-9min. Det är det som är en del av hemligheten när man bakar glutenfritt att degen verkligen blir arbetad i assistenten. Platta till degen i bunken, strö på lite rårismjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa ca 30 min.
  3. Häll ut degen på en mjölad bänk, tex med rårismjöl, dela degen på tre delar och forma till baguetter. Låt jäsa i ytterligare 30 min.
  4. grädda i nedre delen av ugnen på 250 grader i 20-30 min. Släng in 1/2dl vatten i bottnen på ugnen innan du stänger ugnsluckan.
  5. låt svalna under bakhandduk. håller sig färska och goda i upp till fem dagar.

img_9474

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *